Periodontoloji, diş etinde meydana gelen tüm hastalıkların tedavisi ile ilgilenen diş hekimliği ana bilim dalıdır.
Periodontoloji, diş etinde meydana gelen tüm hastalıkların tedavisi ile ilgilenen diş hekimliği ana bilim dalıdır. Bu alandaki tedaviler ile periodontistler ilgilenir. Diş eti hastalıkları erken evrede teşhis edildiği zaman ameliyatsız bir şekilde tedavi edilebilir. Bu nedenle diş eti hastalıklarının erken teşhisi çok önemlidir. İnsanlar arasında yaygın bir şekilde görülebilen diş eti hastalıkları arasında en sık görüleni diş eti iltihabıdır. Sağlıklı diş etlerine kavuşmak periodontolojik tedavi ile mümkündür.
Diş Eti Hastalıklarının Belirtileri Nelerdir ?
Diş eti hastalarının en önemli belirtisi diş eti kanamasıdır. Çünkü sağlıklı diş etinde kanama görülmez. Bu kanamalar kendiliğinden ya da diş fırçalama esnasında meydana gelebilir. Diş eti kanaması dışında diş etlerinde şişlik, kızarıklık, renk değişikliği, diş eti çekilmesi, diş eti büyümesi, dişlerde sallanma veya yer değişikliği, hassasiyet ve kötü ağız kokusu da diş eti hastalıklarının belirtileri arasındadır.
Diş Eti Hastalıkları Nelerdir ?
Erken evre diş eti hastalıkları diş eti iltihabı (gingivitis) olarak bilinir. Diş eti iltihabı tedavi edilmezse dişleri çene kemiğine sabitleyen bağ dokular iltihaplanır. Diş eti iltihabının ilerlemiş evresine “periodontitis” denir. Periodontitis son derece ciddi bir problemdir ve vakit kaybetmeden tedavi edilmesi gerekir.
Diş Eti Hastalıklarının Tedavisi Nasıl Yapılır ?
Diş hastalıklarının tedavi yöntemleri; hastalığın ne kadar ilerlediğine, daha önce uygulanan tedavilerin etki etme derecesine ve genel sağlık durumuna bağlı olarak farklılık gösterir.
Diş eti tedavileri cerrahi ve cerrahi olmayan şeklinde iki sınıfa ayrılır. Cerrahi olmayan diş eti tedavi yöntemleri şu şekilde sıralanabilir;
Diş ölçeklemesi ve kök planlaması