Diş protezi, eksik dişlerin yerini doldurmak için kullanılan yapay dişlerdir. Diş protezi kaybedilen bir dişin yerine ya da tüm dişlerin yerine kullanılabilir.
Diş protezi, eksik dişlerin yerini doldurmak için kullanılan yapay dişlerdir. Diş protezi kaybedilen bir dişin yerine ya da tüm dişlerin yerine kullanılabilir. Diş protezlerinin amacı hastanın kaybettiği çiğneme, konuşma fonksiyonlarını ve estetik dışı görünümü iyileştirmektir. Diş protezi sayesinde kişinin yaşam kalitesi artar ve kendini daha iyi hisseder.
Diş Protez Çeşitleri
Hastanın eksik dişlerinin yerine uygulanarak konuşma ve çiğneme fonksiyonlarının yanı sıra estetik görünümünü geri kazandırmak için uygulanan diş protezlerinin çeşitleri 4’e ayrılır. Bunlar;
Sabit protezler
Hareketli protezler
İmplant üstü protezler
Çene-yüz protezleri
Sabit Protezler
Sabit protezler, kaybedilen dişlerin tamamlanması amacıyla uygulanan kronlar, köprüler ya da implantlar gibi çıkarılamayan diş protezlerine denir. Sıklıkla tercih edilen sabit protezler yalnızca diş hekimleri tarafından çıkarılabilir.
Hareketli Protezler
Hareketli protezler, dişlerinin bir kısmını ya da tümünü kaybetmiş hastalara uygulanabilen ve hasta tarafından takılıp çıkarılabilen protez türüdür. Kullanılırken tutucular ile ağızda bulunan dişlerden destek alınır. Hareketli protezler kullanılırken çenenin her iki tarafında da tutucu elemanları olması gerekir. Bundan dolayı çenenin üst kısmında ve alt çenede ön dişlerin arka kısmında iki tarafı bağlayan ana parçası vardır. Hareketli protezlerin kullanımında hijyene dikkat etmek çok önemlidir.
İmplant Üstü Protezler
İmplant üstü protezler, bir veya birden fazla diş eksikliğinde uygulanabilmektedir. Hem sabit hem de hareketli olarak hazırlanabilen implant üstü protezler total protezler ile benzerlik göstermektedir. Sabit hazırlanan implant üstü protezler, bir ya da tüm diş kaybında uygulanabilen porselen kronlardır.