Ortodonti, çapraşık diş dizilimlerinin teşhis ve tedavisi ile ilgilenen diş hekimliğinin bir uzmanlık alanıdır.
Ortodonti, çapraşık diş dizilimlerinin teşhis ve tedavisi ile ilgilenen diş hekimliğinin bir uzmanlık alanıdır. Latincede düzeltmek anlamına gelen orto ve diş dokuları anlamına gelen donti kelimelerinin birleşiminden adını almıştır. Ortodonti ile hem sağlıklı hem de estetik görünen dişlere sahip olunur. Çocukluk döneminde dişlerin doğru konumlanmasını sağlayan ortodonti, yetişkinlerde ise var olan diş çapraşıklığının ve kapanış bozukluklarının düzelmesini sağlar. Ortodonti, diş hekimliğinin çeşitli branşları ile ortak çalışmalar yapar. Ortodonti tedavisi, 5 yıllık diş hekimliği fakültesinden mezun olmuş ve ortodontik bozukluklar üzerine uzmanlık eğitimi almış kişiler tarafından yapılır.
Ortodonti Tedavisine Neden İhtiyaç Duyulur ?
Ortodontik tedaviye daha çok estetik nedenlerle başlansa da diş çapraşıklığı birçok problem yaratmaktadır. Alt çene ve üst çenenin birbiriyle olan uyumsuzluğundan kaynaklanan kapanış bozuklukları çiğneme ve konuşma bozukluğuna neden olur. Ayrıca çapraşık dişleri temizlemek daha zor olduğu için çürük oluşumuna neden olur. Bunun yanı sıra plak oluşumu, diş eti çekilmeleri ve diş eti hastalıkları meydana gelebilir. Bazı durumlarda çene ve dişlerin uyumsuzluğu dişlerin yer bulamayıp gömülü kalmasına neden olmaktadır. Bu nedenle erken yaşta ortodonti tedavisi görmek oluşabilecek çene ve diş hastalıklarının önüne geçer. Ortodonti tedavisi ile sosyal ve iş yaşamınızda kendinizi daha özgüvenli hissedersiniz.
Ortodontik Tedaviler Nasıl Yapılır ?
Ortodontik tedaviler, çeşitli aparatların dişlerin ya da çene kemiğinin üzerine takılması ile yapılır. Bu aparatlar sabit ya da takılıp çıkarılabilen aparatlardır. Tedavinin hangi aparat çeşidiyle yapılacağı tedavinin gerekliliklerine göre belirlenir.
Hareketli aygıtlar: Hareketli aygıtlar genellikle 7-12 yaş çocuklara, çene gelişimine yardımcı olması ve daimi dişlerin sürmesine rehberlik etmesi için takılır.
Sabit ortodontik aygıtlar: Sabit ortodontik aygıtlar, metal braketler, şeffaf braketler ve lingual braketler olmak üzere üçe ayrılır.
Metal braketler; en sık kullanılan ortodontik aygıtlardır. Dişlerin üzerine tek tek yapıştırılır ve aralarından geçen ortodontik teller ile dişlerin hareket etmesi sağlanır.
Şeffaf braketler; metal braketlerle aynı prensipte çalışmasına rağmen dışarıdan bakıldığında daha az belli olur.
Lingual braketler; dişlerin iç yüzeyine yapıştırıldığı için dışarıdan bakıldığında hiç görülmez.
Ortodontik Tedaviler Ne Kadar Sürer ?
Ortodontik tedavilerin süresi kişiden kişiye ve tedavinin şekline göre değişmektedir. Dişlerle birlikte çene bozukluklarının tedavisi sadece diş dizilimi bozukluklarının tedavisine göre daha uzun sürer. Yaklaşık 6-24 ay sonra ortodontik tedavilerde olumlu sonuçlar alınabilir. Tedavinin süresinin uzaması ya da daha kısa sürmesi tedavi gören kişiye bağlıdır. Ortodontik tedavi boyunca diş ve diş etlerinin sağlığının korunması, yenilmemesi gereken yiyeceklerden uzak durulması, tedavide uygulanan aparetlerin doğru ve düzgün kullanılması tedavi süresini etkilemektedir.