BLOG

Gömülü Yirmi Yaş Dişi Çekimi

20 yaş dişleri olarak bilinen yirmilik dişler, yetişkinlik döneminde tamamlanmak üzere çıkmaya başlar.

Dişin ve çene yapısının büyüklüğüne göre bazı kişilerde kolaylıkla çıkan yirmilik dişler, bazı kişilerde uzun vadede çıkar. Bazı kişilerde ise yirmilik dişin tamamı ya da bir kısmı gömülü kalır. Bu durumun birçok nedeni olabilir. Gömülü kalan yirmilik dişin yarattığı sorunlar şunlardır;

  • 20 lik dişlerin düzenli olarak apse yapması 

  • Çene yapısının olumsuz etkilenmesi

  • Diğer dişlerde şekil bozuklukları ve çürüme riski

  • Baş ağrısı

  • Diş eti hassasiyeti

  • Ağız kokusu

  • Lenf bezi şişmesi

20 yaş dişleri çıktığı andan itibaren diş hekimine gidilmesi gerekir. Yirmilik dişi gömülü olan her kişiye çekim yapılması gerekmez. Eğer gömülü halde olan yirmilik diş hastanın çene yapısına uygunsa diş hekimi farklı tedavi yöntemlerine başvurabilir. Bu sayede yirmilik dişin daha rahat çıkması sağlanabilir. 

Gömülü Yirmilik Diş Çekimi Nasıl Yapılır? 

Yirmilik dişin çene yapısına uygun olmadığı durumlarda çekilmesi gerekir. Gömülü yirmilik dişlerin çekimi, dişin ağızdaki pozisyonuna göre ve yirmilik dişin ne kadarının gömülü olduğuna göre uygulanır. 20lik dişin tanı ve tedavi yöntemleri, kişiden kişiye göre değişiklik gösterir. Yirmilik dişin bir kısmının gömülü kaldığı durumlarda ise uzman hekimin kararı ile ameliyata gerek kalmadan çekilebilir.

Gömülü Yirmilik Diş Ameliyatı 

Yirmilik dişin çene kemiğine tamamen gömülü pozisyonda ve çıkamayacak açıda olduğu durumlarda uzman diş hekimi tarafından ameliyat ile alınması gerekir. Ameliyattan önce dişin durumu bazı röntgen ile değerlendirilir. İhtiyaç halinde antibiyotik tedavisine başlanabilir. Bu tarz durumlarda antibiyotik tedavisi bittikten sonra cerrahi işlem yapılır. Gömülü diş ameliyatı, uzman diş hekimi tarafından, diş kökünün uyuşturulması ve ardından çekilmesi ile gerçekleştirilir. Dişin gömülü olduğu deri ameliyat sırasında kesilerek diş çıkarılır ve açılan bölge dikiş ile kapatılarak işlem tamamlanır. Gömülü yirmilik diş ameliyatı ağrısız bir işlemdir. İşlem sonunda hastalar rahat bir şekilde eve gidebilir.

Gömülü Yirmilik Diş Çekimi Sonrası İyileşme 

Yirmilik diş çekiminden sonra ağızda hafif bir şişlik hissedilebilir. Zaman zaman iyileşme bölgesi ağrıyabilir. Ancak bu normal bir durumdur. Gömülü diş çekiminden 2 saat boyunca bir şey tüketilmemesi gerekir. Sigara ve alkol tüketiminden de birkaç gün uzak durulmalıdır. Doktorun belirttiği süre boyunca çok sıcak, çok soğuk ve asitli yiyecek ve içecekler tüketilmemelidir. Gömülü yirmilik diş çekimi sonrası dikişler zamanla kaybolarak iyileşme gerçekleşir. Bu süreçte uzman diş hekiminin kişiye özel uyarılarına mutlaka uyulmalıdır. Ağrı oluşması durumu, hekimin önerdiği ağrı kesiciler ile bir miktar hafifletilebilir. 

Diğer Blog Yazıları

Betadent Blog, ağız ve diş sağlığı konularında bilgi sahibi olmak isteyen herkes için kapsamlı bir kaynak olmak amacıyla oluşturulmaktadır.

DİŞ BAKIMI

Hangi Yiyecekler Dişlere Zarar Verir, Hangileri Güçleririr. Hangi Yiyeceklerden Sonra Dişler Hemen Fırçalanmaz

Sizlerle diş sağlığı konusunda bazı önemli noktalara değinmek istiyoruz. Bu yazıda yiyeceklerin dişlerimiz üzerindeki etkisi hakkında konuşacağız.

Devamını Oku

AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI

Kanal Tedavisi Yarım Kalırsa Neler Yaşanır ?

Sizinle önemli bir konuyu ele almak istiyoruz: kanal tedavisi. Belki bu konuyla daha önce tanışmadınız veya duyduğunuzda içinizde endişe yaratan bir konu olarak algıladınız.

Devamını Oku

DİŞ BAKIMI

Çok Sıcak-Çok Soğuk Tüketmenin Zararları

Diş sağlığıyla ilgili önemli bir konuyu ele almak istiyoruz: çok sıcak ve çok soğuk yiyeceklerin dişlerimize etkisi.Bu konuda daha fazla bilgiye ihtiyaç duyuyorsanız bu yazımızda size bazı açıklamalar yapacak ve bu sorunu nasıl önleyebileceğinizi anlatacağız.

Devamını Oku

Bize
Ulaşın

Ağız ve diş sağlığınız için iletişime geçin.