BLOG

Diş Taşı Temizliği

Diş taşı temizliği, diş hekimi tarafından özel aletlerle dişlerin yüzeyinde ve diş etinin birleşim hattında meydana gelen tabakaların çıkarılması işlemidir.

Diş eti çizgisinde oluşan yapılar, diş etlerinde inflamasyona neden olur. Bu durum zaman içerisinde diş eti hastalıklarına neden olabilir. Diş eti hastalıklarının en hafifi diş eti iltihabıdır (gingivitis) ve kanama şeklinde belirti verir. Diş taşları diğer adıyla tartar, yapısı gereği yiyecek ve içecekleri kolayca tutabilir. Hatta dişlerin doğru fırçalanmasını ve diş ipi kullanımını da zorlaştırabilir. Aynı zamanda bakteri oluşumundan dolayı ağız kokusu yaratan diş taşları temizliği geciktirilmemelidir. 

Diş Taşı Temizliği Nasıl Yapılır ?

Diş taşı temizliği, uzmanlar tarafından klinik ortamında yapılması gereken bir tedavidir. Tartarlar diş hekimlerinin kullanmış olduğu özel aletlerle temizlenerek, diş yüzeyinden uzaklaştırılır. Diş taşı temizliğinde lazer cihazları da kullanılabilir. Özel aletlerle diş taşları diş yüzeyinden uzaklaştırıldıktan sonra özel cila maddeleri ve fırçalarla diş yüzeyi cilalanır. Böylece diş yüzeyinin pürüzlü yapısı azaldığı için yeni plak oluşumu zorlaşır. 

Diş Taşı Temizliği Ne Sıklıkla Yapılmalıdır ?

Diş taşı temizliğinin ne sıklıkla yapılacağına diş hekimi muayene sırasında karar verir. Burada belirleyici etken, diş hekimi kontrollerinin sıklığı, ağız içi hijyen ve bakımıdır. Diş eti hastalığı ya da riski durumunlarında diş taşı temizliğinin 6 ayda bir yapılması tavsiye edilir. Eğer plak ve tartar oluşumuna yatkın bir ağız yapınız varsa, daha sık diş taşı temizliği yapılması gerekir. 

  • Rutin ağız hijyenini sağlamayan kişiler

  • Sigara kullananlar

  • Ağız kuruluğu olanlar

  • İyi diş temizliği yapamayanlar

  • Şekerli ve nişastalı yiyecekleri çok fazla tüketenler

  • Baş boyun bölgesine radyoterapi alanlar

Diğer Blog Yazıları

Betadent Blog, ağız ve diş sağlığı konularında bilgi sahibi olmak isteyen herkes için kapsamlı bir kaynak olmak amacıyla oluşturulmaktadır.

DİŞ BAKIMI

Hangi Yiyecekler Dişlere Zarar Verir, Hangileri Güçleririr. Hangi Yiyeceklerden Sonra Dişler Hemen Fırçalanmaz

Sizlerle diş sağlığı konusunda bazı önemli noktalara değinmek istiyoruz. Bu yazıda yiyeceklerin dişlerimiz üzerindeki etkisi hakkında konuşacağız.

Devamını Oku

AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI

Kanal Tedavisi Yarım Kalırsa Neler Yaşanır ?

Sizinle önemli bir konuyu ele almak istiyoruz: kanal tedavisi. Belki bu konuyla daha önce tanışmadınız veya duyduğunuzda içinizde endişe yaratan bir konu olarak algıladınız.

Devamını Oku

DİŞ BAKIMI

Çok Sıcak-Çok Soğuk Tüketmenin Zararları

Diş sağlığıyla ilgili önemli bir konuyu ele almak istiyoruz: çok sıcak ve çok soğuk yiyeceklerin dişlerimize etkisi.Bu konuda daha fazla bilgiye ihtiyaç duyuyorsanız bu yazımızda size bazı açıklamalar yapacak ve bu sorunu nasıl önleyebileceğinizi anlatacağız.

Devamını Oku

Bize
Ulaşın

Ağız ve diş sağlığınız için iletişime geçin.